Facebook Icon Instagram Icon WhatsApp Icon Mail Icon Phone Icon
Martheljee
×

×

Initiatieworkshop tot fijne houtbewerking: de technieken


Konijntje door 1 van de cursisten

Deze basiscursus tot fijne houtbewerking is een erg creatieve workshop. Het is werkelijk de bedoeling dat de handen uit de mouwen gestoken worden en dat er écht iets gecreëerd wordt.

Nog nooit gedaan? Geen probleem! In deze cursus, met een infobundel bij de hand, leer je de basis kennen van de volgende 4 houtbewerkingstechnieken!


Houtdraaien op de draaibank

Op de houtdraaibank, of korter op de draaibank, kan je allerlei ronde stukken hout maken. Enkele voorbeelden zijn: tafelpoten, kandelaars, potjes al dan niet met deksel, kommen en schalen, … als het maar een ronde vorm heeft.

Draaibank
Houtdraaien - Enkele resultaten van de cursisten

Je begint van een blok hout. Dit kan een natuurlijke vorm hebben en afkomstig zijn van vers gekapt hout, maar kan ook gedroogd hout zijn dat al tot een balk verwerkt is. Dat stuk hout klem je gecentreerd in je draaibank.

Eens het stuk hout aan het draaien (houtdraaien dus ;-) ) is, kan je aan de hand van houtdraaibeitels het stuk beginnen afronden en vorm geven. Elke beitel heeft zijn specifieke kenmerken waardoor hij geschikt is voor een bepaalde activiteit. Een afruwguts is geen vormenguts… Aan het einde volgt dan nog een stevige portie schuur- en polierwerk!

Erg belangrijk hier is veiligheid, de juiste bescherming voor ogen en gezicht, de goede positie zowel van jezelf, van de geleider als van de beitels, ervoor zorgen dat alles goed is aangedraaid en vastzit, extra check van de klauwplaat indien je die gebruikt.

Maar het allerbelangrijkste is, ontspannen en genieten! Opgepast, houtdraaien kan erg verslavend zijn :-)


Pyrografie of houtbranden

Pyrografie betekent letterlijk ‘schrijven met vuur’. Met de pyrograaf kan je dan ook prachtige tekeningen en teksten maken op hout. Eigenlijk doe je aan houtbranden. Hoe je brandt, is afhankelijk van het opzetstukje (fijne of dikke punt, eventueel een vormpje), van hoe je de pyrograaf vasthoudt en van de snelheid waarmee je over het hout glijdt.

Pyrograaf
Pyrografie - Enkele resultaten van de cursisten

Je ontwerp (een tekening of een tekst) kan je met carbonpapier overbrengen op het houten stuk. Wat testen hoe de pyrograaf in de hand ligt, wat de effecten zijn op het hout, en gaan! Heel leuk om eens mee te experimenteren. Voor je het weet zit je in de flow.


Creëren met de figuurzaag

De figuurzaag is in dit geval een figuurzaagmachine. Je hebt ook de manuele figuurzaag, die je onder je arm klemt, maar dat is fysiek toch een andere inspanning!

Figuurzaagmachine
Figuurzaag - Enkele resultaten van de cursisten

Aan de figuurzaagmachine is het kwestie van je houten stuk (vaak plaatmateriaal) op het vlak te houden met beide handen en het dan te laten verder glijden terwijl het zaagje de zaagsneden maakt. Je creëert rechte en kromme lijnen, en kan zo alles maken van puzzels tot houten 3D figuren. Een woord, een mandala, een spatel, … gebruik je verbeelding maar!

Hier goed opletten dat de figuurzaag opgespannen is tijdens het zagen en ontspannen ervoor en erna. Jij mag je tijdens het figuurzagen wél de hele tijd ontspannen en je laten hypnotiseren door het ritmische geluid van een op– en neergaand zaagje!


Houtsnijden met messen

Houtsnijden doe je niet met gewone messen. Zowel het lemmet als het handvat van houtsnijmessen, zijn erop gericht om het hout te snijden en vorm te geven. Er bestaan een aantal standaard snijtechnieken om veilig maar toch efficiënt hout te snijden. Het is altijd even zoeken naar wat voor jou een houding is die goed voelt, maar het zal toch voornamelijk de houtstructuur en je beoogde einddoel zijn die bepalen hoe je juist zal moeten snijden!

Houtsnijden - Messen en beitels
Houtsnijden - Enkele resultaten van de cursisten

Je kan lepels en messen snijden, of kleine figuurtjes maken zoals een kabouter, een hart, een konijntje… Je kan starten van een verse tak uit het bos of van een blokje zacht hout (bvb. Linde).

Werken met de beiteltjes, graveren met de dremel, ook dat kan je eens proberen!

Over houtsnijden is al vaak gezegd en geschreven dat het uiterst therapeutisch kan werken!